phoneBize Ulaşın
Boya Eğitim ve Bilgilendirme
Boya Kokusu Nasıl Giderilir?
25.03.2024

Boya Kokusu Nasıl Giderilir?

Boya kokusu insanları rahatsız eder. Kimyasal maddelerin havaya yayılması ile ortaya çıkan kokular alışılmışın dışında kokulardır. Bazı insanlar bu tür kokulardan çok fazla rahatsızlık duyabilirler. Bu konuda alınacak olan tedbirler sayesinde kokunun etkisini en aza indirmek mümkün olabilir. Sağlıklı bir ortam yaratmak ve boya kokusunu gidermek adına:

  • Ortamın havalandırılması,
  • Sirke ve limon ile ortamın temizlenmesi,
  • Belli bir süre boya yapılan mekâna girilmemesi, çözümler arasında yer alır.

Boya kokusu insandan insana farklı etkiler yaratabilir. Kimileri için bu tür kokuların herhangi bir sakıncası olmaz. Bazılarında ise alerji dahi yaratma durumu söz konusu olabilir. Genel olarak bu tür kokuların rahatsız edici bir sonucu kendini gösterir. Boyaların inceltilmesi için kullanılan maddelerin de bu yoğun kokuda önemli etkisi vardır. Tiner bazlı boyaların kullanıldığı alanlarda, rahatsız edici koku etkisini daha belirgin şekilde görmek söz konusu olur.

Boyalar çok çeşitli olmakla beraber rahatsız edici koku konusunda da farklı sonuçlarla karşılaşmak söz konusu olur. Su bazlı bir duvar boyası insanları daha az etkilerken, kimyasal içeriği çok ağır olan boyaların daha fazla etkisinden söz etmek mümkündür. Boyadan boyaya göre ağır kuku konusunda değişik sonuçlar vardır. Aslında kişiden kişiye de değişen bir etkileşimden söz etmek mümkündür. Önemli olan konu, boya işleminden sonra ki süreçte kokunun giderilmesidir. Birtakım pratik uygulamalar sonucunda bu kötü kokuların ortadan kalkması söz konusu olur. Limon ve sirke gibi malzemelerin kullanılması zararsız fakat faydalı bir uygulama fırsatı verir.


Boya Kokusu Zehirler Mi?

Duvar boya kokusu insanlar üzerinde olumsuz sonuçlara neden olur. Bu olumsuzlukları giderme konusunda temiz hava sirkülâsyonu ile boyanın kuruması en sağlıklı yöntem olarak kendini gösterir. Boyanın kuruma sürecinde birtakım kimyasalların havaya karıştığı görülür. Kuruma sürecinden sonra ise kötü kokuların kendiliğinden kaybolduğu görülür. Sağlıklı bir ortam yaratmak adına doğal yollardan havalandırma ve kurutma işlemi en olumlu sonucu verir.

Duvar boya kokusu sağlığı tehdit edecek kadar sorunlar yaratabilir. VOC olarak bilinen uçucu kimyasal bileşenler insan sağlığını tehdit eden sorunlar yaratabilir. Bu durumun önüne geçmek adına özellikle boya yapan bireylerin maske kullanması tavsiye edilir. Boya sonrasında ise camlar kapılar açık kalırsa daha sağlıklı bir ortam kendini gösterir. Belli bir süreliğine havalandırma ve sirkülâsyon etkisi ile boyanın kuruması sağlanır. İstenmeyen kötü kokular bu süreçten sonra çok azalacak ve zamanla tamamen kaybolacaktır.

Boyama teknikleri ve kurutma teknikleri konusunda araştırmacı olmak gerekir. Bazen basit gibi görünen ayrıntıların çok büyük öneme sahip olduğu görülür. Kurutma sürecinde gösterilecek dikkat sayesinde insan sağlığı için çok olumlu bir adım atmak mümkün olur. Boya işleminden sonra tamamen kapalı kalan oda ve alanlarda sağlıksız bir hava ortaya çıkar. Bu havanın kalitesi düşük olacağı için havayı soluyan kişilere zarar vermesi söz konusu olur. Aşırı boya kokusuna maruz kalan kişilerin zehirlenme ihtimali ne yazık ki vardır.


Boya Kokusu Kaç Günde Çıkar?

Yağlı boya kokusu genelde en kalıcı koku özelliğine sahiptir. Duvar boyalarının kokusunun gitme süresi ortalama olarak 2 gün kadardır. Söz konusu yağlı boya olduğunda kokunun ancak 3 günde gitmesi söz konusu olur. Boya yapım sürecinde ortama dolan kokunun giderilmesi için sağlıklı adım atmak gerekir. Yeterince havalandırma yapıldığı zaman ortam kokusu normale döner ve daha sağlıklı bir ortam kendini gösterir. Aynı zamanda insanların yaşam kalitesinde önemli bir artıştan söz etmek mümkün olur.

Yağlı boya kokusu bu boyanın yüksek kimyasal bileşenleri sebebiyle ortaya çıkar. Bu tür boyaların kokusu daha uzun süre kalır ve insanları rahatsız eder. Yeterli derecede hava akışı sağlanacak olursa boyanın kuruması o kadar kolaylaşır. Bununla birlikte boyanın kuruması da o derecede hızlı olur. Boyalar kimyasal karışımlar olduğu için uçucu madde olarak tanımlanır.

Eski eşyaları, duvarları, kapı ve pencereleri boyamak yeni bir görüntünün ortaya çıkmasına neden olur. Parlak yada mat renk tercihleri ile boya sonrasında ışıltılı bir sonuca ulaşmak mümkün olur. Kimyasal bileşenlerin yarattığı kokudan kurtulmak için, yeterince havalandırma yapmak ve koku giderici unsurları kullanmak iyi bir çözüm olacaktır.

İç cephe boyaları ve dış cephe boyaları ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

Diğer İçerikler